DRUHY VÍN

Naše moravská zemská vína vyrábíme z hroznů sklizených převážně na území Brumovic, z vlastních vinohradů. Vyrábíme vína bílá, růžová a červená.

BÍLÁ

  • CHARDONNAY

Chardonnay se po celém světě stalo symbolem snadno pitelného bílého vína s jemně ovocným aroma. Vhodné je i na barikové zušlechťování a výrobu šumivých vín. Barva vín bývá světle žlutá, zelenožlutá až nazlátlá. Vůně intenzivní, jemně kořenitá, s elegantní kyselinou. Ve vůni a chuti můžeme hledat zelené jablko, hrušku, citrusové plody, meloun nebo ananas. V gastronomii lze vína kombinovat s rybami, hodí se k měkkým sýrům s bílou plísní, paštikám a bílým omáčkám.

  • MUŠKÁT MORAVSKÝ

Vína MM jsou vhodná do cuvée i k výrobě sektů. Typová vína mají světle žlutou barvu, výraznou muškátovou vůni, někdy s tóny černého rybízu, chuť lehčí, s nižším obsahem kyselin. Ve vůni a chuti můžeme hledat muškát, černý rybíz, příjemnou lehkost spojenou s ovocnými tóny. Odrůdové víno není vhodné k archivaci. Jemně muškátové víno je vhodné jako aperitiv k předkrmům z husích jater nebo k plodům moře, hodí se i k mírně sladkým dezertům.

  • MÜLLER THURGAU

Typické odrůdové víno by mělo mít světlou barvu se zelenožlutým odstínem, muškátovou vůni s ovocnými odstíny (kopřivově-broskvovými) a svěží chuť s nižší aciditou. Ve vůni a chuti můžeme hledat travnaté tóny, citrusové plody, muškát, angrešt, černý rybíz, broskev, grapefruit. Vína odrůdy MT jsou vína ke každodennímu pití k prosté stravě a při společenské zábavě. Hodí se k předkrmům, zeleninovým polévkám, k rybě nebo k bílým měkkým sýrům.

  • PÁLAVA

Pálava je vhodná pro výrobu jakostních a výběrových vín až po kategorie výběr z hroznů a bobulí. Typový charakter vín je podobný vínům odrůdy Tramín červený. Ve vůni a chuti můžeme hledat koření, muškát, vanilku, mandarinky. Podává se podobně jako Tramín k silněji kořeněným jídlům, k paštikám, ke sladkým úpravám masa, k jemným ovčím či kozím sýrům, chipsům a olivám.

  • RYZLINK VLAŠSKÝ

Typická odrůdová vína RV jsou světle zelenožlutá, zahrnují širokou škálu vůní, od vinné, příjemně květinové s nádechem květu lípy a mají plnou, harmonickou chuť, která osvěží příjemnými kyselinkami. Ve vůni a chuti můžeme hledat grapefruit, červený rybíz, angrešt, medové tóny. Vína Ryzlinku vlašského zachycují celou kvalitativní škálu bílých vín. Suchá vína Ryzlinku vlašského se dobře uplatní jako aperitiv ke studeným pokrmům, sýrům či jemným paštikám.

  • SAUVIGNON

Bobule této odrůdy obsahují vysoce aromatické látky, které zpočátku tvorby mají tóny vůní kopřivových nebo černorybízových až angreštových a při pozdějším zrání pak přecházejí do vůně zralých broskví.  Typická odrůdová vína Sg jsou světle zelenožlutá, intenzivně aromatická, kořenitá s velkou škálou od tónů travnatých a kopřivových až po tóny připomínající ovocné plody.  Ve vůni a chuti můžeme hledat černý rybíz, angrešt, kopřivu, broskve, nektarinky, meloun. Aromaticky výrazná a suchá vína Sg jsou vhodná jako aperitiv či ke studeným předkrmům, ke chřestu a kozím sýrům.

  • VELTLINSKÉ ZELENÉ

Typický VZ má světle zelenou až zelenožlutou barvu, svěží, pronikavou vůni, střední tělo, svěží, vyváženou chuť s ovocnými tóny a s vyšším obsahem příjemných kyselin. Ve vůni a chuti můžeme hledat lipový květ, jemně hořké mandle, muškátové tóny, u vyzrálých vín exotické ovoce. Vína VZ jsou vhodná pro denní stolování. Mladá jsou vhodná ke studeným masům, omáčkám a slaným předkrmům, vyzrálá k hovězímu, filé z mořských ryb a k neutrálním omáčkám.

ČERVENÁ

  • CABERNET MORAVIA BARRIQUE

Při výrobě jakostních vín je cílem dosáhnout vysoce barevného, jemně aromatického vína s hladkou kyselinou a jemnými tříslovinami. Barrique víno zraje v dubových sudech a přejímá tak částečně jejich vůni. Víno má tmavou granátovou barvu. Víno se podává k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami, k tmavým či uzeným masům a k tučným či tvrdým sýrům.

  • FRANKOVKA

Ve vínech Frankovky je obecně vždy poněkud více kyselin nežli v ostatních červených vínech. Současně se vína ponechávají delší dobu vyzrávat v dřevěných sudech či v sudech barrique. Barva typického vína je světle i tmavě rubínová s fialovými záblesky, v mladém víně je travnaté aroma, které se při zrání vína mění na ostružinové vůně, chuť je tvrdší, kořenitá, ovocná, ve vyzrálých vínech hebká a sametová. Z dobrých ročníků se výborně hodí k pečeným masům, ke zrajícím i bílým sýrům, k těstovinám.

  • MODRÝ PORTUGAL

Barva typického MP je jemně rubínová, vůně jemná, někdy až květinová, chuť lehčí s nižším obsahem kyselin, jemně natrpklé. Vína z regulované sklizně jsou jemná, květinově aromatická, příjemně pitelná, světle červené barvy. Ve vůni a chuti můžeme hledat květiny, čerstvé seno, třešně. Jsou vhodná k pokrmům jako drůbeží maso, biftek, bažant, kachna. Víno MP je lehčí, a hodí se tedy dobře k lehkým pokrmům, třeba k italské kuchyni.

  • ZWEIGELTREBE

Z odrůdy vyrábíme i ZW rosé, technologie výroby často vyžaduje pouze několikahodinovou maceraci, okamžité lisování a výrobu přísně reduktivní metodou pro zachování kvality, barvy a svěžesti. Barva odrůdového vína je temně rubínově červená, vůně jemná, chuť u mladého vína může být hrubší a drsná. Při vysokých úrodách hroznů je víno této odrůdy hrubé, kyselejší a méně barevné. Ve vůni a chuti můžeme hledat ostružiny, višně, višňový kompot, lesní ovoce. Vína doprovázejí bez problémů nejrůznější masité pokrmy i vydatné sýry, případně těstoviny. Vhodná jsou k jemně kořeněnému masu, biftekům.

RŮŽOVÁ

  • CABERNET MORAVIA ROSE
  • ZWEIGELTREBE ROSE
  • FRANKOVKA ROSE